Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Υπεραιωνόβια Δέντρα Κινδυνεύουν


           


Την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση , κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Λυκουδίου , προκαλεί η απόφαση να κοπεί υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Λυκούδι που υπάρχει στο κοιμητήριο του χωριού, Άγιο Αθανάσιο. 

Εικόνα 1 Η βελανιδιά προς κοπή.
Οι αρμόδιοι φορείς Δήμος και Δασαρχείο Ελασσόνας, επικαλούμενοι την επικινδυνότητα, σύμφωνα με αυτούς που έχουν αναλάβει την εκτέλεση του «έργου», ήδη έχουν αρχίσει τον «ακρωτηριασμό» του δέντρου, με τελικό σκοπό να κοπεί από τη «ρίζα». Ένα δέντρο που φυτεύτηκε κατά πάσα πιθανότητα, πριν από αρκετούς αιώνες, όταν στο συγκεκριμένο χώρο υπήρχε σύμφωνα και με τα αρχαιολογικά ευρήματα Βυζαντινός οικισμός. Ένα δέντρο που σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ε. Βελιτζέλο, μαζί με άλλα τρία, δύο καραγάτσια(φτελιές) και ένα πλατάνι στη θέση του Αη Γιώργη, θα μπορούσαν «άνετα» να χαρακτηριστούν Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης και να τύχουν ανάλογης προστασίας αλλά και υποστηρικτικών πρακτικών για την όσο το δυνατόν διατήρησή τους.
    Αντί όλων αυτών με αποφάσεις στο πόδι από το Δήμο και το αρμόδιο Δασαρχείο προγραμματίζεται η κοπή της βελανιδίας, ενώ ένα από τα δύο καραγάτσια στον Αη Γιώργη, αφημένο στην τύχη του ξεράθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Αλήθεια, πόσα δέντρα αυτού του μεγέθους και ιδιαιτέρα βελανιδιάς και φτελιάς υπάρχουν στον τομέα αρμοδιότητάς σας κύριοι του Δήμου και Δασαρχείου, ώστε να αποφασίζετε «ελαφρά τη καρδία» την κοπή τους ή να τα αφήνετε στην τύχη τους;
Εικόνα 2 Το καραγάτσι που ξεράθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι
 


Εικόνα 3 Τα άλλα δύο περιμένουν τη "σειρά" τους
Τέλος, καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Δήμο και Δασαρχείο Ελασσόνας να επικρατήσει η λογική στις τελικές αποφάσεις τους, αλλά και τους κατοίκους του χωριού να λειτουργήσουν τα οικολογικά τους αντανακλαστικά, ώστε να αποτραπεί το διαφαινόμενο έγκλημα. Άμεσα να γίνουν εκείνες οι ενέργειες από το Δήμο αλλά και από το Δασαρχείο, ώστε να χαρακτηριστούν τα εν λόγω δέντρα Διατηρητέα μνημεία της Φύσης.

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου